Actueel IT Onderwijs

Miriam Quataert is anderhalf jaar aan de slag als practor Eiwitttransitie bij SVO vakopleidingen food. “Voor die tijd kende ik de mbo-wereld niet en nu mag ik werken met gedreven docenten en met studenten die met de voeten in de klei staan.” Ze is ook onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. “De vertaling van universitaire kennis naar het mbo vind ik een mooi proces.”
Miriam werkt graag met mbo-studenten. “Ze komen met zeer creatieve ideeën, denken nog zonder kaders en beperkingen. Dat komt bijvoorbeeld goed van pas in het onderzoekstraject Plant(w)aardig, waar we een plantaardige vleesvervanger willen verduurzamen en tegelijkertijd de smaak willen optimaliseren. In een gezamenlijke brainstorm gaan we op zoek naar slimme oplossingen.”
“Praktijkgericht onderzoek in het mbo draagt enorm bij aan de voorbereiding van de studenten op een tijd die bol staat van de transities”
Ze gaat verder: “Tegelijkertijd leren we de studenten een onderzoekende manier van werken. Zo moeten ze na de brainstorm goed nadenken wat hun volgende stappen zijn en beschrijven waarom ze die stappen nemen. We leren ze gedegen bronnenonderzoek doen en nieuwe kennis zo vastleggen, zodat die ook voor anderen beschikbaar is.” Miriam is overtuigd van de kracht van praktijkgericht onderzoek in het mbo. “Dat draagt enorm bij aan de voorbereiding van de studenten op een tijd die bol staat van de transities. Zij moeten leren omgaan met al die transities. En bij zulke grote wendingen hoort onderzoek er altijd bij.”
Een tweede onderzoekstraject binnen het practoraat draait om hybride vleesproducten, waarbij het vlees gedeeltelijk is vervangen door plantaardige ingrediënten. “We hebben een plantaardige gel voor hamburgers en grillworst ontwikkeld. Nu zijn we bezig met de ontwikkeling van een hybride rookworst.” In dit project werkt het practoraat samen met brancheorganisatie voor de slagers KNS en Wageningen University & Research.
Ook werkt Miriam aan een hybride visproduct, met zwarte koolvis als basis. Ze legt uit: “Deze soort wordt in Nederlandse wateren gevangen, lokaal dus. En het is een relatief goedkope vissoort. Daarmee willen we een duurzaam én betaalbaar product ontwikkelen.” In dit project werkt het practoraat samen met brancheorganisatie van visspecialisten VNV, het keurmerk voor duurzame visserij MSC en HZ University of Applied Sciences. “In de visketen zijn nog weinig stappen richting hybride producten gezet, wel is er veel aandacht voor verduurzaming. Dit project draagt daar aan bij.”
Naast productontwikkeling werkt Miriam samen met docenten aan de curricula van alle opleidingen van SVO vakopleidingen food. “We hebben ze allemaal doorlopen op het onderwerp eiwittransitie en zijn nu bezig met aanvullen en verbeteren. Zo zijn er opdrachten rond de eiwittransitie in de lessen burgerschap en het keuzedeel duurzaamheid. En uiteraard krijgen alle producten, kennis en ervaring uit onze onderzoeksprojecten een plek in de opleidingen. In dit kader ben ik ook in gesprek met foodbedrijven, wat verwachten zij van toekomstige medewerkers?” …
Bron: Groenpact.nl | Artikel: Voor practor Miriam Quataert is het mbo een cadeau
Ben je enthousiast geworden door het lezen van deze pagina?
Klik dan op de button hieronder om het stappenplan te bekijken om een practoraat te starten.
Lees hier het stappenplanROC van Amsterdam
Opaallaan 25
2132 XV Hoofddorp
ROC van Amsterdam
Opaallaan 25
2132 XV Hoofddorp
Bekijk hier alle practoraten en lees meer over de onderwerpen en activiteiten.
Bekijk alle practoratenCopyright: Alle rechten voorbehouden © 2025 | Op ‘Practoraten’® is handelsnaamrecht, auteursrecht en merkrecht van toepassing.