AgroFood & Biobased
Dit practoraat is verbonden aan SVO vakopleiding food
De eiwittransitie is de stap richting duurzamere voeding, waarbij we steeds meer kiezen voor plantaardige of hybride eiwitten en ingrediënten. Deze verschuiving draagt bij aan het verminderen van de belasting op onze planeet. Wil je meer weten over de eiwittransitie? Bekijk hier het filmpie
Het practoraat eiwittransitie brengt bedrijven, praktijkgericht onderzoek en onderwijs samen om de transitie naar duurzame ingrediënten in de voedingssector te versnellen. We doen dit op de volgende manieren:
1. Onderzoeksprojecten
2. Nieuwe Onderzoeksprojecten
Het practoraat richt zich op het opzetten van nieuwe onderzoeksprojecten die inspelen op actuele vragen uit de praktijk. We werken nauw samen met bedrijven om praktische oplossingen te ontwikkelen. De kennis die we opdoen, delen we met de buitenwereld en integreren we in SVO-opleidingen. Actuele projecten richten zich op hybride-vis en -vlees en duurzame plantaardige concepten.
3. Eiwittransitie in SVO-Opleidingen
De eiwittransitie krijgt een vaste plaats binnen de opleidingen van SVO vakopleiding food. Een speciaal werkgroep werkt eraan om de opleidingen ‘eiwittransitie-proof’ te maken. In de mbo-opleiding Slager is de kennis van het Plant4Texture hybride-project al geïntegreerd. Daarnaast zijn opdrachten over de eiwittransitie toegevoegd aan de lessen burgerschap en het keuzedeel duurzaamheid.
4. Stimuleren van een onderzoekende houding
Onze werkgroep, bestaande uit Jaantje Bohnen, Maurits Prins, Esther Verlinde en Miriam Quataert, samen met de onderwijskundige, ontwikkelt nieuwe onderzoeksmethoden voor mbo-studenten. Zo stimuleren we een onderzoekende houding en trainen we docenten om deze aanpak effectief over te brengen aan hun studenten. Momenteel testen we een nieuwe productontwikkelingsmethode in het Plant4Texture-project.
Het practoraat Eiwittransitie kreeg aandacht in verschillende foodvakbladen, waaronder:
Practor Miriam Quataert is de drijvende kracht achter het practoraat eiwittransitie bij SVO vakopleiding food. Haar passie voor innovatie en productontwikkeling richt zich op het creëren van voedzame en milieuvriendelijke eiwitbronnen. Als practor zet Miriam zich in voor het versnellen van de transitie naar duurzamere eiwitten in de voedingssector. Daarnaast werkt ze als onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research (WFBR), waar ze zich focust op productontwikkeling binnen de eiwittransitie.
SVO Vakopleiding Food
Sleepboot 2
3991 CN Houten
Practor
Projectleider & onderwijskundige
Docent-onderzoeker
Docent-onderzoeker
Docent-onderzoeker
Docent-onderzoeker
Docent-onderzoeker
Project medewerker
Project medewerker
Ben je enthousiast geworden door het lezen van deze pagina?
Klik dan op de button hieronder om het stappenplan te bekijken om een practoraat te starten.
Lees hier het stappenplanROC van Amsterdam
Opaallaan 25
2132 XV Hoofddorp
ROC van Amsterdam
Opaallaan 25
2132 XV Hoofddorp
Bekijk hier alle practoraten en lees meer over de onderwerpen en activiteiten.
Bekijk alle practoratenCopyright: Alle rechten voorbehouden © 2025 | Op ‘Practoraten’® is handelsnaamrecht, auteursrecht en merkrecht van toepassing.