AgroFood & Biobased
Het Practoraat Digitaal Vakmanschap is verbonden aan Noorderpoort
Hoe ontstaat een Practoraat? In ons geval liepen Wim van de Pol (CvB Noorderpoort) en Stef van der Ziel (IT-ondernemer) in 2017 door Het Kasteel, een klassiek voormalig universiteitspand in de binnenstad van Groningen. Brainstormend over de vraag: wat kunnen we met dit mooie oude pand doen? In het trappenhuis ontstond het volgende beeld: ‘Wat zou het fantastisch zijn als Het Kasteel dé ontmoetingsplek wordt voor mbo-studenten, ondernemers en burgers om kennis te maken met innovaties in de IT.’ Snel na de geboorte van het idee haakten andere IT-ondernemers aan om het verder uit te werken. Dat leidde tot een RiF-aanvraag, die werd gehonoreerd: een Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap. Het Practoraat Digitaal Vakmanschap vormt één van de pijlers in de RiF.
Doelen
Innovaties in de IT- sector gaan hard. Het mbo heeft moeite om de innovaties te kunnen bijbenen. Er is behoefte aan specialistische kennis op meerdere gebieden, zowel voor toekomstige beroepsbeoefenaren als ook voor docenten. Op dit moment vraagt de arbeidsmarkt vooral hbo’ers. Er heerst echter een enorme krapte op de IT-arbeidsmarkt. Daar ligt een kans voor mbo’ers: om mbo’ers een goede plek te geven in een hbo georiënteerde arbeidsmarkt, onderzoeken we hoe we mbo’ers beter toegerust kunnen opleiden. Het Practoraat heeft daarom als streven:
Het Practoraat richt zich in de eerste plaats op de opleidingen die opleiden voor werken ín de IT: Software Developer, (Expert) IT Systems and Devices en Mediavormgeving. Aanpalend worden soms andere opleidingen betrokken, wanneer het om cross-overs tussen sectoren gaat, zoals Mechatronica, Werktuigbouw, Automotive, MBO Verpleegkunde en Allround Operationeel Technicus.
We willen de volgende onderzoeksvragen beantwoorden:
Het onderzoek vindt plaats op drie niveaus:
Het Practoraat bestaat uit de Practor (Maaike van Kessel) en drie onderzoeksdocenten, die gedurende meerdere jaren een vaste rol hebben binnen het Practoraat. Deze drie docenten komen elk uit een ander team. Naast de onderzoeksdocenten werken andere docenten in wisselende samenstelling mee aan het begeleiden van praktijkopdrachten of het ontwikkelen van onderwijs. In het Practoraat wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven en de betrokken opleidingen. Het team is vanaf 2020 versterkt met een inhoudelijk coördinator.
Noorderpoort Technologie en ICT
Muntinglaan 3
9727 JT Groningen
Practor
Onderzoeksdocent
Onderzoeksdocent
Onderzoeksdocent
Inhoudelijk coördinator
Community Manager
Ben je enthousiast geworden door het lezen van deze pagina?
Klik dan op de button hieronder om het stappenplan te bekijken om een practoraat te starten.
Lees hier het stappenplanROC van Amsterdam
Opaallaan 25
2132 XV Hoofddorp
ROC van Amsterdam
Opaallaan 25
2132 XV Hoofddorp
Bekijk hier alle practoraten en lees meer over de onderwerpen en activiteiten.
Bekijk alle practoratenCopyright: Alle rechten voorbehouden © 2024 | Op ‘Practoraten’® is handelsnaamrecht, auteursrecht en merkrecht van toepassing.