AgroFood & Biobased
Het Practoraat Agrofood & Biobased is verbonden aan Curio.
Curio (voorheen ROC West-Brabant) heeft zich nadrukkelijk verbonden aan de ambitie van de regio door met het Innovatieprogramma Agrofood & Biobased bij te dragen aan de Human Capital Agenda ‘Plantaardige regio West-Brabant’. Het Practoraat is een van de pijlers van dit innovatieprogramma. De practor is op 1 december 2019 gestart en op 7 juli 2022 heeft hij zijn Practorale Rede gehouden op basis van plannen maar ook al van concrete resultaten!
Doelen
Op dit moment zijn er diverse transities gaande zoals over grondstoffen, eiwitten en energie. Deze spelen tegelijk met andere maatschappelijke ontwikkelingen zoals milieu-, klimaatbewustzijn, lifestyle, toenemende vergrijzing, woningnood, digitalisering en robotisering van de samenleving. Deze transities en ontwikkelingen hangen op de een of andere manier ook weer aan elkaar wat het geheel zo complex maakt.
Een mooi voorbeeld is als je met biobased/circulaire materialen wilt werken voor de woningbouw in plaats van op olie gebaseerde materialen, hiervoor vezelgewassen moeten worden geteeld op “landbouwgrond” die eigenlijk bestemd was voor voedselproductie. De vraag is of je de planten ook meervoudig kan verwaarden (alle onderdelen van de plant kunt gebruiken) of dat je kunt gaan werken met rotatiegewassen om twee doelen te dienen?
De genoemde transities spelen een heel belangrijke rol voor de bedrijven en instellingen die vragen bij neerleggen bij het Practoraat. Bedrijven zullen meer en meer op zoek gaan naar medewerkers die met veranderingen om kunnen gaan en dus los kunnen komen van “standaard procedures”. Ofwel samen op weg naar future-proof bedrijven. Dit vergt andere en vaak meer nieuwsgierige, analytische en onderzoekende vaardigheden om die verandering mee vorm en inhoud te geven. Nieuwsgierigheid is immers de basis van groei voor onze studenten en nieuwsgierigheid is de drijfveer achter leren.
Het practoraat kan gericht en projectmatig dergelijke vraagstukken onderzoeken, waarmee ondernemers in de regio ge-support worden (met nieuwe kennis). Daarnaast maken studenten kennis met actuele praktijkvraagstukken. Zo creëren we dus impact. Docenten zullen een meer coachende rol krijgen en zich sneller ontwikkelen vanwege de relatie met de beroepspraktijk. Het onderwijs als instituut zal uiteindelijk ook een andere rol krijgen in ons ecosysteem: van school naar regionale innovatiepartner waar we via learning communities elkaar gezamenlijk versterken in de regio. Kortom, onderzoekend leren en projectmatig werken komen centraal te staan.
Organisatie
Vragen van bedrijven komen rechtstreeks binnen bij de Practor, docent/onderzoekers en programmamanager of via het eigen Kennisloket Agrofood:
Samenwerking
Curio is een van de partners binnen de Brabant brede samenwerking “Brabant eet: Beet!”. Deze samenwerking tussen onderwijs, ondernemingen en overheden in Brabant heeft als doel: een verdere innovatie van agrifood in de kansrijke provincie, waarbij een verdere ontwikkeling van een duurzaam, toekomstgericht voedselsysteem voorop staat.
Er wordt in projecten samengewerkt met de lectoraten van HAS Green Academy en AVANS Hogeschool aan bijvoorbeeld het verwaarden van agro reststromen, de eiwittransitie of voedselverspilling.
Onze ambitie is daarnaast om op termijn naast up-to-date laboratoria (in onze Learning Communities), ook Fieldlabs (onderzoek naar valorisatie) en Living Labs (betrokkenheid van gebruikers en consumenten) te organiseren om meer zingeving en impact te creëren.
Binnen het domein agrofood kijken we naar duurzame bodem/water, innovatieve teelt en processing, plant inhoudsstoffen, voedselinnovatie en niet te vergeten de meervoudige valorisatie, ook wel vierkantsverwaarding genoemd. Er is veel analysewerk voorzien voor het laboratorium want “meten is weten” en veranderingen voeren we in de praktijk in op basis van “evidence based” Spraakmakende projectvoorbeelden zijn het ontwikkelen van duurzame én lekkere friet, 3d-printen van voedsel, nieuwe toepassingen van uienresten, verbouwen van exotisch fruit in de eigen regio, ontwikkelen van korte ketens, het telen van sla op water, duurzame verpakkingen, maar ook het opzetten van onderzoek-leeromgevingen. In het Practoraat Agrofood & Biobased is veel mogelijk, als het maar bijdraagt aan de onderwijsvernieuwing en impact maakt in de regio.
Kijk hier een filmpje over het Practoraat AgroFood & Biobased
Curio
Van Konijnenburgweg 24
4611 HL Bergen op Zoom
Practor
Programmamanager Agrofood & Biobased
Ben je enthousiast geworden door het lezen van deze pagina?
Klik dan op de button hieronder om het stappenplan te bekijken om een practoraat te starten.
Lees hier het stappenplanROC van Amsterdam
Opaallaan 25
2132 XV Hoofddorp
ROC van Amsterdam
Opaallaan 25
2132 XV Hoofddorp
Bekijk hier alle practoraten en lees meer over de onderwerpen en activiteiten.
Bekijk alle practoratenCopyright: Alle rechten voorbehouden © 2024 | Op ‘Practoraten’® is handelsnaamrecht, auteursrecht en merkrecht van toepassing.