AgroFood & Biobased
De docent is de belangrijkste sleutel tot goed onderwijs. Dit vraagt om continue professionalisering van docenten & teams en gaat iedere mbo-professional aan. Landstede Groep is in 2020 gestart met het onderwijskundig practoraat Docentprofessionalisering. Zo kunnen ze inspelen op de eisen die de dynamische omgeving van het mbo vraagt van docenten.
Dit eerste practoraat dat binnen Landstede gestart is, bestaat uit een practor en meerdere docentonderzoekers. Het practoraat is onderdeel van de strategische koers en kwaliteitsagenda van Landstede Groep dat gericht is op het bouwen aan een cultuur waarin we van en met elkaar een leven lang ontwikkelen.
Practor Marjanne Hagedoorn: “De eerste vier jaar kenmerkt zich als een periode van pionieren, leren en verbinden. Binnen het practoraat hebben we deze pionier ruimte benut door op creatieve wijze onderzoekend aan de slag te gaan. We zijn trots op de wijze waarop het practoraat Docentprofessionalisering zich heeft ontwikkeld tot een belangrijke gesprekspartner over professionalisering binnen Landstede en daar buiten.”
Met de praktijkkennis die de docentonderzoekers samen ontwikkelen en ontsluiten over docentprofessionalisering stimuleren zij de dialoog over docentprofessionalisering en ondersteunen zij docenten, teamleiders en ook beleidsmakers bij het maken van betere en onderbouwde keuzes in beleid, de vormgeving en het uitvoeren van docentprofessionalisering.
In de eerste jaren van het practoraat is er waardevolle praktijkkennis ontwikkeld over docentprofessionalisering in samenwerking met vele docenten, teamleiders en opleidingsteams. Dit wordt zichtbaar in de praatplaat. Deze praatplaat van het practoraat geeft een weergave van de diverse onderzoeksprojecten en de samenwerkingspartners van het practoraat Docentprofessionalisering van de eerste 4 jaar.
‘Lesson Study in het mbo’
Docentonderzoeker Karin Messelink vertelt:“Ik ben de afgelopen jaren betrokken geweest bij het innovatieproject Lesson Study in het mbo. Het is een veelbelovende manier voor continue professionele ontwikkeling van mbo-docenten gericht op het primaire proces van lesgeven en coachen van studenten. In dit project hebben we samengewerkt met Mbo Menso Alting Zwolle en met de PDG-opleiding van Landstede. Inmiddels is Lesson Study een onderdeel van de PDG-opleiding. In de volgende fase willen we Lesson Study meer benutten binnen onze organisatie en gaan we aan de slag met een train-de-trainer-programma.” Meer over ‘Lesson Study in het mbo’ >>
‘Innoverend vermogen van de mbo-docent’ uitgelicht
Docentonderzoeker Ceciel Korsmit licht toe:
“Innoveren staat hoog op de agenda van Landstede, maar wat vraagt dat eigenlijk van de docent? Ik heb samen met collega’s de afgelopen jaren praktijkonderzoek gedaan naar het innoverend vermogen van mbo-docenten. Binnen verschillende innovatieve contexten binnen Landstede heb ik gekeken naar hoe docenten innoverend vermogen inzetten en ontwikkelen. Om het gesprek over het innoverend vermogen binnen teams of projecten te stimuleren hebben we gesprekskaarten en een praatplaat ontwikkeld. In de volgende fase gaan we de geleerde lessen delen en de tools implementeren.” Meer over ‘Innoverend vermogen van de mbo-docent’ >> | Zie ook: https://www.practoraten.nl/innoverend-vermogen-van-mbo-docenten/
De komende 4 jaar zal het practoraat zich richten op het:
“Hierdoor willen we zinvol blijven bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Landstede als lerende organisatie èn ook aan de bekwaamheid en het werkplezier van onderwijsprofessionals, die samen blijven werken aan kwaliteit van onderwijs voor onze studenten,” aldus de betrokken onderzoekers.
Wil je meer weten over alle onderzoeksprojecten van het practoraat Docentprofessionalisering, kijk dan op:
Ben je enthousiast geworden door het lezen van deze pagina?
Klik dan op de button hieronder om het stappenplan te bekijken om een practoraat te starten.
Lees hier het stappenplanROC van Amsterdam
Opaallaan 25
2132 XV Hoofddorp
ROC van Amsterdam
Opaallaan 25
2132 XV Hoofddorp
Bekijk hier alle practoraten en lees meer over de onderwerpen en activiteiten.
Bekijk alle practoratenCopyright: Alle rechten voorbehouden © 2024 | Op ‘Practoraten’® is handelsnaamrecht, auteursrecht en merkrecht van toepassing.