AgroFood & Biobased
Over het practoraat Duurzaam Bodembeheer
De bodem is letterlijk de basis waarop we staan, bouwen en verbouwen. Of het nu gaat om onze directe leefomgeving in stedelijk en landelijk gebied, de land- en tuinbouw of de natuur. De bodem levert ons vele diensten, ecosysteemdiensten zoals: voedselproductie, nutriënten kringloop, waterberging, waterzuivering, koolstofvastlegging, plaagonderdrukking, recreatie, …. Een gezonde en vitale bodem is van levensbelang. Door allerlei oorzaken staat de vitaliteit van de bodem echter onder druk. Het is daarom ook zeer terecht dat de bodem weer volop in de belangstelling staat. Duurzaam bodembeheer is echt nodig om de vitaliteit van de bodem te herstellen, te handhaven of te verbeteren.
De bodem is een verbindende factor in de opleidingen bij Yuverta Boxtel (Loonwerk, Tuin- en landschapsinrichting, Hovenier, Boomverzorging, Veehouderij Veehouderij en Mobiele Werktuigen). Samen staan we voor de mooie uitdaging om onze studenten zo op te leiden dat zij in staat zijn om duurzaam bodembeheer in de praktijk te kunnen brengen. Het practoraat heeft daarbij een stimulerende en ondersteunde rol door samen met andere kennisinstellingen en innovatieve bedrijven een inspirerende leeromgeving te creëren voor docenten, studenten en cursisten op het thema bodem. Het practoraat maakt onderdeel uit van de publieke-p,rivate samenwerking (PPS) Beet!. Binnen dit project werken ruim 50 bedrijven in de agrifood-keten, 4 mbo-instellingen, 3 hogescholen, Kennispact MBO Brabant en de provincie Noord-Brabant samen aan een duurzame invulling van het landbouw- en voedselsysteem.
De functie
Als practor Duurzaam Bodembeheer ben je een verbinder en kennisdeler tussen het onderwijs, bedrijfsleven en andere organisaties waaronder overheden. Jij gaat de stakeholders nog meer betrekken in het onderwijs, met als doel de studenten nog beter voor te bereiden op de alsmaar veranderende toekomst. Je bent actief betrokken bij de onderzoeken en zet samen met de docenten de paden uit. In de praktijk toets jij en weet je een onderzoekende houding te stimuleren bij zowel de student als docent.
Je zult bijdragen aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem in Brabant, in samenwerking met lectoren van het hoger onderwijs, jij zorgt voor een vertaling van en naar hbo onderwijs in combinatie met het mbo. De kennis die uit onderzoeken wordt opgedaan, wordt door het hele netwerk gedeeld en gepubliceerd. Daarnaast bouw je verder aan het practoraatsplan waarin de doelstellingen, inhoud en uitvoering van het practoraat uiteen worden gezet. Je geeft op een zoveel mogelijk praktische en laagdrempelige manier uitvoering aan de doelstellingen en inhoud van het practoraatsplan. Kortom: een scharnierfunctie tussen innovatie van de beroepspraktijk, vernieuwing van beroepsonderwijs en verdere professionalisering van docenten.
Als practor breng jij theorie en praktijk dichter bij elkaar en gaat hierin gefaseerd te werken. Je beschikt over een goed geoutilleerd bodem- en plantlab. De nieuwste technieken staan tot de beschikking. Je gaat zelf actief betrokken zijn in de onderzoeken en zet als ’t ware de paden uit die onze studierichtingen kunnen bewandelen ten behoeve van kwaliteit van onderwijs. In de praktijk toets jij en weet je een onderzoekende houding te stimuleren bij zowel docent als student. Hiertoe heb je ook de beschikking over een team van vakdocenten/bodemexperts en een Technisch Onderwijsassistent
Jij als practor Duurzaam Bodembeheer
Je bent het boegbeeld naar interne en externe stakeholders. Jij weet hen bij elkaar te brengen en de opdracht vorm te geven doordat je communicatief sterk bent en acteert op alle niveaus. Jouw onderzoekende houding komt tot zichtbare resultaten waarmee verschil kan worden gemaakt. Je bent een echte netwerker en ziet kansen. Verder ga jij je bezig houden met:
– uitvoeren en coördineren van praktijkgericht onderzoek;
– effectief opbouwen, onderhouden en uitbreiden van het netwerk in het beroepenveld;
– inspireren en begeleiden van studenten en docenten, je brengt het onderwijs naar een hoger niveau waarbij je zoveel mogelijk aansluit bij de hedendaagse praktijk;
– implementeren van nieuwe inzichten in het (ontwikkelen van) onderwijs(materiaal).
Wat vragen we van jou?
Dat je zelfstandig te werk gaat, maar ook zeker de samenwerking blijft opzoeken. Je bent een aantoonbaar inhoudelijk expert en hebt een brede en gespecialiseerde theoretische en praktische kennis van het onderwerp bodembeheer en voeding & gezondheid. Jij bent de inspiratiebron voor student, docent en het betrokken netwerk en staat daarbij dan ook nauw in contact en verbinding met de beroepspraktijk en de doelgroep studenten. Als netwerker ben je toegankelijk, zie je kansen en ben je communicatief sterk in woord en geschrift. Daarnaast:
– heb je academisch werk- en denkniveau;
– beschik je over organisatiesensitiviteit, je bent in staat om de organisatie te lezen;
– heb je kennis van (wetenschappelijke) onderzoeksmethodes en ben je in staat om daartoe docenten en studenten een adequate vertaalslag te laten maken;
– weet je vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te benaderen;
– heb je relevante werkervaring als bijvoorbeeld hoogleraar, lector of wetenschapper. Of ervaring opgedaan binnen een instelling of bedrijf op het gebied van bodem;
– beschik je over kennis van nieuwe technologieën (bv. op het terrein van digitalisering en robotisering) en (onderwijs)methoden.
Yuverta mbo Boxtel
Yuverta mbo Boxtel is al jaren toonaangevend in de regio. Vele generaties werden hier opgeleid. Ruim een eeuw later is mbo Boxtel het kloppend hart van de agro-technische opleidingen op het gebied van landbouw en groene leefomgeving. Deskundige docenten leiden studenten op tot professional. Yuverta Boxtel werkt samen met het bedrijfsleven, overheden en brancheorganisaties en biedt opleidingen aan op het gebied van Loonwerk, Tuin- & landschapsinrichting, Hovenier, Boomverzorging, Veehouderij en Techniek & mechanisatie.
Wat bieden we je?
Naast een inspirerende uitdaging binnen het mbo, waarin je jouw functie als practor zelf in grote mate vorm kunt geven, bieden wij ook passende arbeidsvoorwaarden. Het salaris voor de functie als practor is ingedeeld in schaal 12 (maximaal €6.488).
Daarnaast bieden we ook andere arbeidsvoorwaarden, zoals:
– een eindejaarsuitkering van 8,33%;
– grotendeels vrij tijdens schoolvakanties;
– reiskostenvergoeding conform cao plus extra’s vanuit bedrijfsregelingen;
– pensioenopbouw bij het ABP-pensioenfonds;
– de mogelijkheid te participeren in uitdagende onderzoeken.
Op de functies bij Yuverta is de cao-mbo van toepassing.
Word jij enthousiast van deze functie?
Dan komen we graag in contact met jou! Wil je inhoudelijk meer weten? Neem dan contact op met Ton Helsper, senior opleidingsmanager, via t.helsper@yuverta.nl. Meer weten over de procedure? Neem dan contact op met Thijs Jonker, corporate recruiter, op 06- 810 908 55.
Bij interesse verzoeken we je om te solliciteren via de website Werken bij Yuverta bij de betreffende vacature via de button ‘direct solliciteren’.
Ben je enthousiast geworden door het lezen van deze pagina?
Klik dan op de button hieronder om het stappenplan te bekijken om een practoraat te starten.
Lees hier het stappenplanROC van Amsterdam
Opaallaan 25
2132 XV Hoofddorp
ROC van Amsterdam
Opaallaan 25
2132 XV Hoofddorp
Bekijk hier alle practoraten en lees meer over de onderwerpen en activiteiten.
Bekijk alle practoratenCopyright: Alle rechten voorbehouden © 2024 | Op ‘Practoraten’® is handelsnaamrecht, auteursrecht en merkrecht van toepassing.