Andere partijen om te onthouden

Er is heel veel kennis beschikbaar uit diverse bronnen. De kunst is om deze kennis te vinden. Er zijn diverse partijen waar we mee optrekken of volgen om het onderwijs verder te brengen. We raden aan om onderstaande initiatieven te volgen via LinkedIn en af en toe eens op hun websites te kijken.

Er worden veel passende workshops, events en onderzoeken georganiseerd. Onderaan deze pagina ook nog wat handige apps om op je telefoon te installeren. Zeker de moeite waard!

NRO

Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) werkt aan verbetering en vernieuwing van het onderwijs. Zij coördineren en financieren onderwijsonderzoek. Ook werken zij aan het verbeteren van de verbinding tussen praktijk en onderzoek en tussen beleid en onderzoek.

Als practor is het erg handig om het NRO goed in de gaten te houden. Er wordt veel gecommuniceerd over financiering en onderzoeksresultaten.

Kennisrotonde

De Kennisrotonde is het online loket voor de snelle beantwoording van vragen uit het onderwijs met kennis uit onderzoek.

Iedereen die werkt in of nabij de onderwijspraktijk (van het basis-, voortgezet-, speciaal- tot het middelbaar beroepsonderwijs) of een lerarenopleiding, kan vragen stellen. Deze vragen beantwoordt de Kennisrotonde met wetenschappelijk gefundeerde inzichten over wat wel en wat niet werkt.

Onderwijskennis

Het kennisportal onderwijs van het NRO geeft toegang tot 26 verzamelingen van Nederlandstalige, betrouwbare informatie voor de dagelijkse onderwijspraktijk.

De partners in de portal hebben met elkaar gemeen dat ze relevante inzichten uit onderzoek naar onderwijs ontsluiten voor leraren en andere belangstellenden.

Onderzoeksplein

Op het Onderzoeksplein Onderwijs van het NRO kunnen onderwijsprofessionals en onderzoekers hun onderzoeksideeën waarmaken.

Heb je een idee voor een onderzoek, maar ontbreken bepaalde expertises of middelen om tot de uitvoering over te kunnen gaan? Via de site van het onderzoeksplein plaats je jouw onderzoeksidee. Je kunt dan je krachten bundelen met andere onderwijsonderzoekers of onderwijsprofessionals die hier ook mee aan de slag willen. Vervolgens kun je gezamenlijk financiering aanvragen om het onderzoek uit te voeren.

Onderwijsdatabank

De Onderwijsdatabank is hét informatiesysteem voor schoolpersoneel, onderwijsadviseurs, beleidsmakers, studenten en hulpverleners.

Met behulp van de Onderwijsdatabank vind je snel en eenvoudig een relevant antwoord op (actuele) vraagstukken. Dagelijks wordt de databank aangevuld met nieuwe titels: vakliteratuur, onderzoeken, leermiddelen, websites, apps, tijdschriftartikelen en nog veel meer. Veel titels zijn direct te bekijken, andere geven een verwijzing naar het materiaal. Blijf zo eenvoudig op de hoogte van nieuwe publicaties op onderwijsgebied.

BVMBO

De BVMBO geeft onderwijsgevenden in het mbo een stem en daarmee invloed. Samen de verantwoordelijkheid en regie nemen voor vakmanschap, draagt bij aan goed middelbaar beroepsonderwijs. De activiteiten sluiten aan op onze uitgangspunten verbinding, vakmanschap, voortouw nemen en verrijken.

De BVMBO is voortdurend in gesprek met leden, stakeholders en beleidsmakers. BVMBO werkt aan draagvlak voor de positie van ons als mbo-professionals.

ECBO

Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ECBO) doet wetenschappelijk verantwoord onderzoek op het gebied van beroepsonderwijs en arbeidsmarkt.

Door kennis uit onderzoek toepasbaar te maken en te delen, dragen zij bij aan het verbeteren en vernieuwen van het (middelbaar) beroepsonderwijs en een leven lang ontwikkelen.

Voor practoraten is het ECBO interessant om te volgen omdat zij regelmatig activiteiten organiseren en kennis delen. Vanuit de Stichting Practoraten.nl werken wij veel met hen samen.

MBO raad

De MBO Raad is de brancheorganisatie van de scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie.

De MBO Raad versterkt de positie van de sector op de volgende terreinen:

  • in de beroepskolom vmbo-mbo-hbo,
  • op het gebied van kennisdeling en implementatie van onderwijsinnovaties,
  • in relatie met het bedrijfsleven,
  • in relatie met nationale en internationale actoren,
  • in de publieke opinie.

Open Science

Open Science NL is het nationale programma dat de transitie naar open science bevordert en versnelt.

Dat doet ze met behulp van gerichte financiering, het versterken van communities en door opbouw van capaciteit en infrastructuur. Ook vind je er veel inspirerende voorbeelden en praktische hulpmiddelen die je op weg helpen met open science.

Consortium voor Innovatie

Het CVI (Consortium voor Innovatie) organiseert elk jaar dé CVI Conferentie, voor alle lagen en partijen van de mbo sector.

Daarnaast faciliteren en organiseren ze ook het Festival der Creativiteitsorde en diverse activiteiten zoals themabijeenkomsten in het Innovatiehuis. Ook voor teams en scholen faciliteren ze teamdagen en andere ‘live’ ontmoetingen op maat.

Canon beroepsonderwijs

Op Canon beroepsonderwijs vind je een overzicht van relevante artikelen rondom (middelbaar) beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en een leven lang ontwikkelen.

Zij bieden per thema een overzicht van onderzoek, wet- en regelgeving, websites en deskundigen. Een gids in de complexe wereld van mbo, volwasseneneducatie en een leven lang leren.

SBB-onderzoek en informatie

SBB staat voor Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven:
Studenten krijgen de beste praktijkopleiding met uitzicht op een baan. En bedrijven beschikken nu en in de toekomst over de vakmensen die ze nodig hebben. Daarvoor staat SBB.

Onderzoek en informatie staat voor onafhankelijke en eenduidige feiten en cijfers over de arbeidsmarkt, beroepspraktijkvorming en de doelmatigheid van het opleidingsaanbod. Ook brengen we trends en ontwikkelingen in kaart die impact hebben op mbo-beroepen.

DUO

Op de website van DUO Open onderwijsdata vind je openbare data en publicaties over bekostigd onderwijs in Nederland.

Onderwijs124

Onderwijs124 gelooft in de kracht van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en in de gedrevenheid van onderwijsprofessionals om studenten voor te bereiden op hun toekomst en onze maatschappij.

Door creatieve maakprocessen ondersteunen ze de kwaliteit en innovaties van scholen. Zo versterken ze het leren en innoveren in het mbo.

Onderwijsontwikkeling

Onderwijsontwikkeling Nederland is de vereniging van adviesbureaus voor onderwijs. De leden vormen met elkaar een fijnmazig, landelijk dekkend netwerk.

Onderwijsexperts, orthopedagogen en kinderpsychologen werken dagelijks samen met leerlingen, leraren, schoolleiders en schoolbesturen aan het continue proces van onderwijsontwikkeling. Met als doel dat ieder kind en iedere jongere het beste en meest passende onderwijs krijgt dat hij of zij nodig heeft en daarmee gelijke kansen heeft om zich te ontwikkelen.

Handige apps

MBO Connect

MBO Connect is de community van, voor en door opleiders in het mbo. Hier kun je vragen stellen aan jouw collega’s, samenwerken in vakgroepen, alle activiteiten in het mbo volgen, kennis delen en jouw stem laten horen.

Met de MBO-Connect app heb je steeds de laatste informatie uit de community bij de hand en kun je razendsnel je vragen stellen of andere opleiders helpen met jouw expertise.

Net zo eenvoudig als je je socials checkt, blijf je met de MBO Connect app op de hoogte van het nieuws in de community. Alle features van de site zijn ook in de app verwerkt. De app is beschikbaar voor Android en IOS.

Teacher Tapp

Ben ik de enige die nog zenuwachtig is voor de les? En hoe snel moeten anderen een toets nagekeken hebben? Vanaf nu kun je het antwoord op deze en vele andere vragen krijgen.

Via de app Teacher Tapp kan iedereen werkzaam in het primair, voortgezet, of middelbaar beroepsonderwijs dagelijks drie meerkeuzevragen beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit.