Actueel IT Onderwijs

Technieken Roulette Symbolen vergroot kunnen alle trommels geheel of gedeeltelijk bezetten. Slot Winter Champions By Relax Gaming Demo Free Play Klik nogmaals op submit voor een iets andere draai aan je lot. Hand Of Anubis Free Play Demo
Dinsdag 15 april a.s. verschijnt het boek ‘Verandering via dialoog’. Een boek vol lessen en ervaringen die opgedaan zijn vanuit de onderzoekslijn diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid (DIG) vanuit het practoraat Relationeel werken (verbonden aan Summa). Dit boek bevat concrete voorbeelden die direct toe te passen zijn in de klas of een team en geeft een antwoord op de vraag ‘Hoe dan?’
Met o.a. een keynote door Özcan Akyol (Eus) over het belang van aandacht voor diversiteit en inclusie in het onderwijs. Daarnaast ontvangt elke deelnemer na afloop een exemplaar van het boek ‘Verandering via dialoog’.
Diversiteit is een belangrijk kenmerk van de samenleving waarin wij leven en leidt in toenemende mate tot polarisatie. Dit gaat niet alleen over bijvoorbeeld afkomst, genderidentiteit of seksuele geaardheid, maar ook over uiteenlopende competenties, neurodiversiteit of bijvoorbeeld normen en overtuigingen. Meer aandacht hiervoor biedt grote voordelen, maar geeft ook nieuwe uitdagingen. Hierdoor zijn diversiteit en inclusie belangrijke maatschappelijke gespreksthema’s geworden. Voor scholen is de dialoog in de klas en met medewerkers een belangrijk hulpmiddel om constructieve stappen te zetten.
Het boek ‘Verandering via Dialoog’ bevat lessen en ervaringen uit de onderwijspraktijk van Summa. Het biedt inzichten en concrete handvatten die studenten en medewerkers helpen op constructieve wijze met elkaar in gesprek te gaan – over soms gevoelige onderwerpen – en te leren van elkaars perspectieven. Dit boek is een resultaat van onderzoek naar diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid (DIG) vanuit het Practoraat Relationeel Werken.
Om zicht te krijgen en inclusie te bevorderen, begon Summa (als onderdeel van het practoraat Relationeel werken) in 2022 de onderzoekslijn Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (DIG). Binnen deze onderzoekslijn doen ze praktijkgericht onderzoek, waarbij het in gang zetten van een verandering minstens zo belangrijk is als het opdoen van kennis en inzichten. Het practoraat wil mensen met onze aanpak geen zienswijze opleggen. Wel willen ze collega’s en studenten helpen op constructieve wijze met elkaar in gesprek te gaan – over soms gevoelige onderwerpen – en te leren van elkaars perspectieven.
De focus van het practoraat ligt in de eerste plaats op het faciliteren, stimuleren en optimaliseren van de dialoog over diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Ze hebben hiervoor allereerst onderzoek gedaan naar – en geëxperimenteerd met – de spiegelbijeenkomst, een methodiek die we hebben ingezet om zicht te krijgen op wat er speelt in de organisatie. Vervolgens hebben ze verschillende zijwegen bewandeld en meerdere gesprekstechnieken verkend om zo de dialoog over DIG verder te verbeteren. In dit boek deelt het practoraat enerzijds hun bevindingen met spiegelbijeenkomsten als dialoogmethodiek in het onderwijs. Anderzijds beschrijven ze de inzichten en handvatten die het meest geholpen hebben in hun verkenning.
Ben je enthousiast geworden door het lezen van deze pagina?
Klik dan op de button hieronder om het stappenplan te bekijken om een practoraat te starten.
Lees hier het stappenplanROC van Amsterdam
Opaallaan 25
2132 XV Hoofddorp
ROC van Amsterdam
Opaallaan 25
2132 XV Hoofddorp
Bekijk hier alle practoraten en lees meer over de onderwerpen en activiteiten.
Bekijk alle practoratenCopyright: Alle rechten voorbehouden © 2025 | Op ‘Practoraten’® is handelsnaamrecht, auteursrecht en merkrecht van toepassing.